top of page
Meditatie

Meditatie

"Door uit je hoofd en in (verbinding met) je lichaam te gaan open je de deur om te kunnen voelen en ontspannen." 

Meditatie is het in aandacht en zonder oordeel waarnemen van wat er is. Door te mediteren leer je met aandacht je lichaam waar te nemen en de aandacht te verschuiven van je hoofd naar je lichaam. Dit kan helpen om spanning op te merken en de hersengolf frequentie terug te brengen naar een lager niveau.

 

Dat lagere niveau van je hersengolf frequentie is het alfaniveau: de staat van zijn tussen bewustzijn en onbewustzijn. Ook wel 'het hier en nu' genoemd. Dit is het enige niveau dat paarden (en alle dieren) kennen. Mensen zitten vaak in hun hoofd: het bètaniveau. Op dit niveau zijn je hersenen druk bezig met informatie verwerken en gedachten hierover te genereren. 

Mensen zitten vaak en veel in hun hoofd. Het gevolg daarvan is dat we veel nadenken en gedachten af en aan gaan, met als resultaat dat we spanning opslaan en ons meer en meer afsluiten van ons lichaam. Door het afsluiten van ons lichaam kunnen we niet goed voelen wat er in ons lijf omgaat en wat het ons wil vertellen. Veelal heeft dat te maken met onverwerkte emoties en ervaringen. 

Het opslaan van spanning in ons lijf is een overlevings- of beschermingsmechanisme. We kunnen de meest ingewikkelde of lastige situaties doorstaan en de verwerking ervan even parkeren totdat er een veilig moment is om de spanning los te laten. Alleen die momenten van ontspanning; die hebben of nemen we over het algemeen niet (meer). En dat kost en stagneert je energie. 

Door te mediteren wordt je hersenactiviteit op een actieve en bewuste manier van het bètaniveau naar het alfaniveau gebracht. Je komt in het hier en nu en er ontstaat automatisch contact met je lijf.

Door weer in verbinding met je lichaam te gaan open je de deur: je komt in contact met de spanning van onverwerkte ervaringen en emoties die nog in je lichaam opgeslagen zitten. Je creëert daarmee de mogelijkheid om onverwerkte emoties te voelen, te doorleven en daarmee los te laten. Het kan weer stromen en het opent voor verbinding met je omgeving. Maar nu vanuit je lijf in plaats vanuit je hoofd. 

 

Dat loslaten via je lichaam is overigens niet altijd prettig. Het lijkt erop dat spanning bij voorkeur via alle gaten en kieren van je lijf naar buiten komt: je kunt gaan huilen of zweten, trillen of schokken, boeren of kokhalzen. Of we gaan net als paarden poepen, plassen of scheten laten. Maar het ontspant wel! 

Bij de meditatie & ontspanningssessies leg ik uit en leer ik je meer over meditatie en de verschillende meditatievormen die je toe kunt passen. Maar de meeste aandacht gaat uit naar het mediteren zelf.

Naar wens organiseer ik ook voor groepen, verenigingen of bedrijven (incompany) workshops meditatie & ontspanning. Neem voor meer informatie of vragen vrijblijvend contact op. 

bottom of page