top of page
Image by Navi

SPANNING IS WIE JE DENKT TE MOETEN ZIJN
ONTSPANNING IS WIE JE BENT

"De tijd nemen, om bij gevoel te komen, en daar naar te handelen" 

Veel mensen lopen (soms jaren) rond met spanning. Bewust of onbewust. Het gevolg ervan kan zijn dat je letterlijk en figuurlijk stagneert of uiteindelijk zelfs vastloopt. Mijn doel is om jou helderheid te verschaffen en vervolgens handvatten en mogelijkheden mee te geven om je bewustzijn te verdiepen, waardoor jouw eigen potentieel volledig tot zijn recht kan komen.

Mijn visie

In mijn visie zijn onze geest, emoties en lichaam onlosmakelijk met elkaar verbonden. Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt het de samenwerking van de drie energiecentra genoemd: ook wel het bovenste, middelste en onderste Dantian. Zij vertegenwoordigen tevens de drie componenten van een mens, namelijk: geest, Qi en lichaam.

Ik spreek zelf het liefst over de samenwerking tussen je hoofdbrein (hersenen), je hartbrein (hart) en je buikbrein (darmen). Zie het als de samenwerking tussen de bestuurder, de brandstof en de auto waarin we rijden; ze zijn alledrie nodig om een mooie reis te kunnen maken. 

Dat wat zich in je geest afspeelt heeft invloed op je fysieke gesteldheid, je energieniveau en andersom. Een ontspannen, gezond, flexibel en (veer)krachtig lichaam weerspiegelt zich in de geest en energie van een mens en zijn omgeving. Kortom: kun je ontspannen, dan zit je goed in je vel, sta je in je kracht en straal je dat ook uit. 

Het is - onder invloed van allerlei omstandigheden, verwachtingen, oordelen en ontwikkelingen - niet altijd eenvoudig om de ontspanning en het bewustzijn te bewaren én trouw te blijven aan jezelf. Te luisteren naar je intuïtie. Toch ben jij de enige die de taak en verantwoordelijkheid heeft om goed voor jezelf te zorgen. En als je goed voor jezelf zorgt, kun je vanuit jezelf weer beter voor de mensen, dieren en natuur om je heen zorgen. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is beginnen te ontspannen. Want door te ontspannen verdiep je jouw bewustzijn en ben je beter in staat om die keuzes te maken die jou de juiste balans geven. 

Weg met die repeterende grammofoonplaat

Misschien herinner jij je nog die momenten waarop je lekker naar je favoriete muziek dacht te luisteren en de grammofoonplaat, of dat bandje dat je afspeelde, elke keer op hetzelfde moment vastliep. Tegenwoordig heb je hetzelfde effect als de internetverbinding hapert terwijl je net Spotify aan hebt staan. 

 

Zonder dat je het misschien door hebt gebeurt het in ons dagelijkse leven ook regelmatig: hardnekkige, terugkerende patronen die we zowel in ons persoonlijk als in ons werkleven tegenkomen. Je belandt bijvoorbeeld elke keer in dezelfde soort relaties, of loopt in je werk telkens tegen dezelfde belemmeringen of irritante personen aan. Of misschien heb je terugkerende psychische of lichamelijke klachten? Voelt het alsof je door 'iets' belemmert, geremd of gebonden bent en voel je niet de vrijheid die je zou willen voelen om je leven te leiden zoals jij dat zou willen. Het effect kan zijn dat je piekert, twijfelt, afwezig bent of je slecht kunt concentreren; de samenwerking van je hoofd, hart en buik raakt uit balans en dat kost energie. Heel veel energie.  

 

Helderheid verkrijgen in de (vaak onbewuste) systemische en psychologische werking van sociale systemen, zoals families, verenigingen, organisaties en bedrijven maakt het mogelijk om inzicht én beweging te krijgen in deze diepgewortelde patronen of soms zelfs opgelopen trauma. 

Wat het ook is waar je in vastloopt: in weze gaat het om niets anders dan een overgrote mate van (vaak onbewuste) vastgehouden spanning. Die spanning krijgt een plek, wordt opgeslagen in ons lichaam en dragen we continue (soms jaren) bij ons. Het kan dan helpend zijn om je bewust te worden van de spanning die je met je meedraagt - vaak al van heel lang geleden - en die los te laten. 

Om helderheid te krijgen zet ik paardencoaching in. Soms ook met ondersteunende oefeningen als meditatie of Zhineng Qigong. Met als doel om je te helpen je bewustzijn te verdiepen, je gezondheid te versterken en jouw balans te behouden. Met dat uitgangspunt komt de rest vanuit ontspanning en vertrouwen als vanzelf. 

bottom of page