top of page
Beautiful woman enjoys exercising Tai Chi  in the nature.Image is intentionally toned._edi

Zhineng Qigong

"Het lichaam met rustige bewegingen losmaken en ontspannen. De geest tot rust brengen. Waardoor energie en bloed vrij kunnen stromen." 

Zhineng Qigong is een Chinese bewegingsleer en wordt ook wel 'meditatie in beweging' genoemd. Het is het bewust uitvoeren van langzame bewegingen, die als doel hebben om de meridianen (energiebanen) in het lichaam te rekken, strekken en openen zodat bloed en Qi (energie) weer vrij kunnen stromen. 

Meridianen zijn onzichtbare energiebanen die van je kruin tot je tenen en vingertoppen lopen en gezamenlijk een netwerk vormen. Ze hebben de functie om de lichaamsenergie (Qi) zo optimaal mogelijk door je lichaam te laten stromen. Er zijn 12 hoofdmeridianen die gekoppeld zijn aan je organen en deze van energie voorzien. Meridianen hebben niet alleen een verbinding met het fysieke maar ook met de psyche. Zo is de longmeridiaan fysiek gekoppeld aan de longen, dikke darm en de ademhaling, en psychisch is er verbinding met loslaten en verdriet. Het hart is gekoppeld aan de dunne darm en heeft verbinding met vreugde (manische blijheid) en 'overjoy', de milt is gekoppeld aan de maag en verbonden met piekeren, het gevoel afhankelijk te zijn of geen controle te hebben en datgene dat je bezwaard, de nieren zijn gekoppeld aan de blaas en verbonden met met angst, onzekerheid en de neiging tot schrikken en de lever & galblaas zijn verbonden met woede, boosheid, tegenzin, irritatie en frustratie. 

Je fysieke gezondheid kan dus niet los worden gezien van je emotionele staat van zijn en andersom. Een teveel, tekort of stagnatie in een meridiaan kan invloed hebben op het functioneren van de organen en vervolgens op emoties. Andersom kan een teveel (of gebrek) aan emoties de stroming in de energiebanen en daarmee de organen beïnvloeden, soms zelfs met ziekte tot gevolg.

Door het beoefenen van Zhineng Qigong ben je zelf in staat om jouw energiebanen te onderhouden en de stroming van Qi te stimuleren. Dat houdt je soepel, vitaal, energiek, (emotioneel en lichamelijk) in balans en geaard. Ook draagt het bij aan de bewustwording van de wisselwerking tussen jouw lichaam en je mind. De kracht van Zhineng Qigong is dat de oefeningen eenvoudig  en zeer effectief zijn. Iedereen kan Zhineng Qigong beoefenen en het positieve effect ervan op lichaam en geest ervaren. 

In de Zhineng Qigong sessies vertel ik meer over deze Chinese bewegingsleer en de achterliggende filosofie. Maar we gaan vooral doen en zijn bezig met de verschillende methodes en oefeningen zodat je de werking van Zhineng Qigong zelf kunt ervaren.

Naar wens organiseer ik ook voor groepen, verenigingen of bedrijven (incompany) workshops Zhineng Qigong. Neem voor meer informatie of vragen vrijblijvend contact op. 

 

 

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_2c06.jpg
bottom of page